top of page

Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?

Bu yazıda, şahıs şirketi kurmak için ihtiyacınız olan bilgileri bir araya getirdik.


Ticari faaliyette bulunmak isteyen bir kişinin önce bir şirket kurması gerekir. Çünkü bireyler ve işletmeler, aylık ve yıllık gelirleri üzerinden devlete vergi ödemekle yükümlüdürler. Genel olarak iş kurmak isteyen kişiler; şahıs şirketleri, Limited Şirketler, Anonim Şirketler vb. tercih etme eğilimindedir. Ancak hepimizin bildiği gibi iş kurmak isteyen çoğu kişi nasıl yapılır sorularına cevap aramaktadır.




Hangi şirket türünü seçmeliyim?


Şahıs şirketleri, hızlı kurulmaları ve düşük maliyetli olmaları nedeniyle yeni bir iş kurmak isteyen kişilerin tercih ettiği şirket türüdür. Ayrıca şahıs şirketi kuran bireyler ticari faaliyetlerine devam edebilmek için birçok avantajdan yararlanmaktadır.


Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur başlıklı bu yazımızda, şahıs şirketi kurmanın artıları eksileri, şahıs şirketi kurmak için gerekli belgeler, şahıs şirketi kurmanın maliyeti gibi birçok konuda bilgi vereceğiz. Ayrıca şahıs şirketi kurma hakkında en sık sorulan soruları da cevaplayacağız.





 

Şahıs şirketi nedir?


Şahıs şirketi, ticari faaliyette bulunmak üzere kurulabilen, tüzel kişiliğe sahip, tek veya daha az hissedarlı ve sınırsız müşterek sorumluluğu bulunan şirket türünün adıdır. Şahıs şirketi, bir ortaklıkta hisse devrinin zor olduğu ve hisse devrinin diğer ortakların rızasını gerektirdiği bir şirket türüdür. Payları devretmek isteyen kişi, onay almadan payları devredemez. Şahıs şirketinde ortaklar, şirketin borçlarından mal varlığı ile sorumludur.



Şahıs Şirketi Türleri


Türk Ticaret Kanunu'nda üç farklı şahıs şirketi tanımlanmıştır. Bunlar;


  • Kollektif şirketler : Gerçek bir kişi tarafından ticari faaliyetlerde bulunmak üzere kurulan bir şirket türüdür. Kolektif bir şirkette, tüm ortakların şirkete karşı sınırsız sorumluluğu vardır.


  • Adi şirketler : Sahibinden ayrı bir tüzel kişiliği olmayan şahıs şirketlerine verilen isimdir. Adi şirketlerin tüzel kişiliği yoktur.


  • Komandit şirketler: Sözleşme çerçevesinde çoklu ortaklık yapısında kurulan şirket türünün adıdır. Genellikle aynı ticaret unvanı altında ticari işletme işletmek isteyen kişiler tarafından kurulur. Komandit bir şirkette, bazı ortaklar komandite ortak, yani sınırsız sorumlu ortak, diğerleri ise komanditer ortak, yani sermaye ile orantılı olarak sınırlı sorumlu ortaktır.


Şahıs Şirketi Kurmanın Avantajları


Şahıs şirketi kurmak isteyenler şahıs şirketi kurmanın avantajlarından dolayı genellikle bu şirket türünü tercih etmektedirler. Şahıs şirketi kurmanın avantajları şunlardır;


  • Genellikle şirket kuruluş süreci 1-2 gün içerisinde tamamlanır.

  • Şahıs şirketlerinin maliyeti diğer şirketlere göre oldukça düşüktür.

  • Şahıs şirketinin gelirine dayalı artan oranlı bir vergi sistemi vardır.

  • Şahıs şirketi defter tasdik ücretleri düşüktür.

  • Şahıs şirketleri kapatma işlemini 1 gün içinde tamamlayabilir.

  • Şirketin sorumluluğu ve yetkisi sadece şirket sahibine aittir


Şahıs Şirketi Kurmanın Dezavantajları



Şahıs şirketi kurmanın artıları ve eksileri vardır. Şahıs şirketi kurmanın dezavantajları şunlardır:


  • Şahıs şirketleri Limited ya da Anonim Şirketlerine göre bankalar nezdinde daha düşük itibara sahiptir.

  • Kredi ve ticari kredi süreçleri uzun sürebilmektedir.

  • Şahıs şirketlerinin vergi oranı %15 - %40 arasında değişiklik göstermektedir.

  • Şahıs şirketi kurmanın avantajları ve dezavantajları hakkında sizi bilgilendirdik. Kurmak istediğiniz şirket türüne karar vermek için şahıs şirketi kurmanın artılarını ve eksilerini diğer şirket türleriyle karşılaştırabilirsiniz.



Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?



Şahıs şirketi kurmak isteyenler şirket kuruluş sürecini tamamlamak için aşağıda paylaştığımız adımları takip edebilirler.


  • Şahıs şirketi kurmak için bir muhasebeci veya mali müşavir ile anlaşma

  • Şirket kurması için imzaladığınız sirküler, şirket adresi, tapu veya kira sözleşmesi, kimlik ve ikametgah bilgilerinizi onunla paylaşın.

  • Şahıs şirketi kurma başvurusunun yapılması

  • Vergi memurlarının yoklaması


Bu adımları tamamladıktan sonra yoklama tutanağı düzenlenecek ve aynı gün şirketinizin vergi levhası tarafınıza gönderilecektir. Şahıs firmanız kurulduktan sonra firmanızın faaliyet göstereceği sektördeki odalara kayıt olabilir, Bağkur ve SGK işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.




Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page