Anonim şirket, 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun 269. maddesine göre mülkiyeti bulunan, sermayesi paylara bölünmüş ve borçları sadece mal varlığından doğan şirket türüdür. Yasa dışı olmayan herhangi bir amaç için kurulabilir, halka arz edilebilir ve genellikle bir Limited Şirketten daha büyük ölçekte bir iş yürütmek üzere kurulur. Anonim şirket kısaltması A.Ş.'dir.
Anonim şirket kaç kişi ile kurulur?
Geçmişte en az 5 kişi ile kurulabilen anonim şirket, yeni güncellemeler ile artık tek bir gerçek veya tüzel kişi tarafından kurulabilmektedir. Ortak sayısı için bir üst sınır belirlenmemiştir.
500'den fazla ortağı olan şirketler Sermaye Piyasası Kurulu düzenlemelerine uymak zorundadır.
Anonim şirketlerde sorumluluk, limited şirketten farklıdır. Şirket ortakları, şirket borçlarından ancak sermayeleri oranında ve şirkete karşı sorumludur.
Kimler anonim şirket kurabilir?
Bahsettiğimiz gibi anonim şirketin kurucusunun gerçek kişi olması şart değildir. Tüzel kişiler de anonim şirket kurabilir veya gerçek kişiler gibi hissedar veya ortak olabilirler.
Yabancı uyruklular için de durum aynıdır; Anonim şirket kurabilir ve ortak olabilirler.
Anonim şirket kuruluş işlemleri
Anonim şirket kuruluşu limited şirkete göre yasal prosedürler açısından daha karmaşık ve zorludur. Adım adım anlatarak bu süreci sizin için kolaylaştırmaya çalıştık:
Ticari adınızı seçin. Ticaret unvanınızı ve şirketinizde imzaya yetkili kişilerin imzalarını notere tasdik ettirin.
Sermayenizin on binde dördünü Rekabet Kurumu hesabına yatırın.
Anonim şirket ana sözleşmesini şirketinizin faaliyet göstereceği bölgedeki yetkili ticaret sicil dairesine üç nüsha olarak onaylatın ve noter tasdikli imza beyannamenizi ibraz edin. Bu eylemleri tamamlamak için on beş gününüz olduğunu unutmayın!
Türk Ticaret Kanunu'nun 300. maddesine göre hazırlanan tescil beyannamenizi ticaret sicil dairesine teslim ediniz.
Ticaret Sicili Yönetmeliği'nin 29. maddesine göre hazırlanan taahhütnamenizi ticaret sicil dairesine teslim ediniz.
Kurucuların gerçek kişi olması halinde nüfus cüzdanı ve ikametgah belgelerinin onaylı suretlerini ticaret sicil dairesine ibraz ediniz.
Vergi ve sosyal güvenlik tescili için şirket kuruluş dilekçe formunu ticaret sicil dairesine teslim ediniz.
İşletmenizin faaliyet göstereceği bölgedeki yetkili ticaret odası veya ticaret ve sanayi odasına kaydolun.
İşletmenizin ticaret unvanının tescil edildiğini gösteren ilanınızın Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi'nde yayımlanmasını sağlayınız.
Comments